Sähköblogi #13 Aurinkovoimaa ja kesäkuulumisia
Kesä on kiireistä aikaa
Tervehdys Sähköblogin lukijoille. Ajattelin kirjoitella vähän Nessin kesäkuulumisia ja pari sanaa aurinkovoimaloista. Kesä on kiireistä aikaa sähköasennusten ja muun puuhailun parissa. Aurinkoenergian hyödyntäminen ja energiatehokkaat ratkaisut näyttävät olevan tämän kesän keskiössä. Tällainen voimalaprojekti tulikin kesäkuun aikana toteutettua. Hiukan suuremmasta aurinkovoimalasta sovittiin myös varmennustarkastus.
Muutama sana aurinkovoimaloista
Parina viimeisempänä kesänä aurinkovoimalat ovat olleet tapetilla niiden tultua yhä suositummaksi myös kotitalouksissa ja maatiloilla. Ei voi sanoa, että kaikki uutisointi olisi ollut vain vihreän energiantuotannon riemua. Laatuongelmista ja sähköturvallisuusriskeistä on riittänyt puhetta syystäkin. Tänä kuluvana kesänä kuitenkin on saanut onneksi lukea myös muutaman uutisen, joissa kerrotaan asennusten laadun parantuneen. Kuitenkin suuressa osassa uusista voimala- asennuksista on edelleen puutteita, joskaan ei niin suuressa määrin ja niin vakavia.
Huomioita puutteista
Aika yleinen puute näyttää olevan dokumentaatio, jonka asiakas saa ostettuaan aurinkovoimalan ja asennuksen. Käteen pitäisi jäädä voimalan lisäksi ainakin käyttöönottopöytäkirja, sähköpiirustukset, ohjeet voimalan käyttöön ja kunnosapitoon ja ohjeet laitteiston erottamiseksi verkosta. Näistä dokumenteista yleisimmin puuttuvat huolto- käyttö- ja erotusohjeet. Käyttöönottomittaukset ovat myös valitettavan usein puutteellisia. Yleisin mittaamatta jäänyt asia on omien kokemustni perusteella auringon säteilytehon mittaus ja sen vertailu voimalan tuottamaan virtaan ja jännitteeseen (stc). Myös paneeliketjun oikosulkuvirta I(sc) on monesti mittaamatta.
Aika hyvin invertterit on asennettu jo palamattomille alustoille, kun tietoisuus tämän pakollisuudesta on lisääntynyt. Paneeliketjujen johtimien mekaaniseen suojaukseen, johtimien reititykseen ja johtavien osien potentiaalintasaukseen jää kuitenkin toivomisen varaa. Yle kertoikin jokin aika sitten, että Porissa toteutetaan kotitalouksien niin halutessa aurinkovoimaloiden riskikartoituksia. Käytännössä näissä tarkastetaan jo asennettujen aurinkovoimaloiden sähköturvallisuutta ja arvioidaan, ovatko ne rakennettu vaatimusten mukaan.
Tiedon lisäämistä
Dokumentoinnin puutetta on sähköalalla laajemminkin, mutta tiedon lisääminen on avainasemassa. Aurinkovoimaloita urakoiville suosittelen hankkimaan SFS 6000-7-712 -osion lisäksi ST-käsikirja 40:n ja käyttöönottodokumentin pohjaksi st-kortiston ST 55.36:n. Lisäksi aurinkovoimaloiden käyttöönottotarkastuksessa on otettava huomioon standardi SFS 62446-1.
Toivottavasti sait tästä lisätietoa aurinkovoimalan toteutukseen tai suunnitteluun 🙂