Sähköblogi #10 Joka kodin sähköturvallisuus – Tavallisia riskipaikkoja kodin sähkölaitteistossa
Käytössä kuluminen ja rikkoontuminen on normaalia
Tervehdys Sähköblogin lukijoille. Kuten kaikki rakenteet ja tavarat, myös sähkölaitteistot kuluvat käytössä ja niiden kunnossapito vaatii aina välillä korjausta ja huolenpitoa. Tällainen on todella yleistä vuokrattavissa lomamökeissä, ja niihin kannattaakin teettää säännöllisiä sähkötarkastuksia. Myös kotona kannattaa tarkkailla vakavia riskitekijöitä ja hoitaa niiden korjaukset mahdollisimman joutuisasti pois.
Rikkoontuneet pistorasiat ja valokatkaisijat
Kuten kuvasta näkyy kyseisen pistorasian sähköturvallisuus ei ole tosiaankaan enään kunnossa. Jännitteisiä osia on mahdollista koskettaa ja pahimmillaan pistorasian sijaitessa jonkin romukasan takana se voi aiheuttaa jopa tulipalon. Puhumattakaan vaarasta, mikä voi aiheutua lemmikeille tai pienille lapsille niiden tutkiessa ympäristöä. Tällainen kannattaa korjata välittömästi. Uuden kannen saa vaihtaa itse, mikäli noudattaa sähköturvallisuusohjeita ja kykenee varmistamaan, ettei työkohde ole jännitteinen. On siis napsautettava sähkötaulusta pistorasioiden sähköt pois päältä ja todettava ettei pistorasiassa ole sähköä. Jos tuntuu vähänkään epävarmalta, kannattaa tilata sähköasentaja paikalle. Taloyhtiöissä näiden korjausta kannataa kysyä taloyhtiön edustajalta.

Kotelointiluokka on heikentynyt
Kaikilla sähkökomponenteilla on niille vasittu kotelointiluokka. Tämä luokka kertoo, saako kyseistä tavaraa asentaa esimerkiksi kosteaan-, kuivaan- tai ulkotilaan. Tällaiset kuvan mukaiset tapaukset ovat melko yleisiä ja todella riskialttiita. Kuten huomataan, Kyseiseen sähkökeskukseen pääsee helposti pölyä, sahanpurua, linnun jätöksiä ym. Nämä aikki ovat hyviä sytykkeitä aloittamaan rakennuspalon. Tällaiset tilanteet ovat sattuvat kun jo olemassa oleviin keskuksiin lisäillään kaapeleita, jos tarvitaan vaikkpa sähköautolle lataus tai uusi pistorasiaryhmä. Sähköasentaja tulee lisäämään toivotun asennuksen, mutta unohtaa osan tavaroista varastolleen. Asiakas tietenkään ei oleta, että ammattilainen toimittaa mitään vaarallista työsuoritetta. Jos havaitset sähköasennuksissasi tällaisia piirteitä kannattaa soittaa asentaja takaisin korjaamaan tilanne. Jos taas sähkölaitteiden koteloiden osia rikkoontuu normaalin elämisen yhteydessä kannattaa silloinkin olla yhteydessä sähköasentajaan. Pölyn tunkeutuessa sähkökeskusten ja muiden asennusten sisään aiheuttavat ne riskin tulipalolle.
Rikkinäiset sähkökoneet ja -laitteet
Olen käsitellyt tätä Sähköblogissa aikaisemminkin, mutta lisään sen vielä tähänkin kirjoitukseen. Ei kannata käyttää rikkinäisiä sähkökoneita tai laitteita. Ei edes sellaisia, joita tarvitsee vain harvoin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi vanha sähkökäyttöinen halkomakone, joka toimii esimerkiksi ainoastaan tunnin kerallaan. Riski on aika ilmeinen, kun laitteen ylikuormitus yhdistetään sahanpuruun.
