Sähköblogi #3 Joka kodin sähköturvallisuus – Kaikille sallitut sähkötyöt
Mitä kaikkea saa tehdä ilman sähköasentajan koulutusta? DIY sähkötyöt
Tervehdys Sähköblogin lukijoille. Sähkötöiden tekeminen on Suomessa valvottua ja luvanvaraista toimintaa. Sähköturvallisuusmääräyksien noudattamista valvoo turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Kuitenkaan kaikki sähkötyöt eivät aina vaadi sähköasentajan soittamista paikalle. Ajattelin että olisi hyödyllistä tehdä pieni kooste maalikoille, eli jokaiselle sallituista sähkötöistä.
Alkuun kuitenkin heti varoitus, että kaikki alle listatut maalikkotyöt täytyy tehdä jännitteettömänä. Tarkoittaa siis, että esimerkiksi pöytävalaisimen pistotulppa on otettava ensin pois pistorasiasta enne kuin ruvetaan korjaamaan sitä.
Jatkojohdot ja pistotulpat
Yksivaiheisen jatkojohdon tekeminen ja korjaaminen on kaikille sallittu toimenpide. Myös rikoontuneen sähkölaitteen pistotulpan (esim. pöytälampun töpselin) korjaaminen tai vaihtaminen uuteen on sallittua. Myös koko johdon tai siinä olevan katkaisijan voi vaihtaa tai kunnostaa.
Sisustusvalaisimet ja sokeripalat
Joissain vanhoissa kattovalaisimissa ei ole lainkaan pistotulppaa, vaan ainoastaan johdot ja sokeripala. Tällaisten valaisinten asentaminen sokeripalalla kattoon on sallittua. Myös valaisinpistotulpan asentaminen sellaiseen valaisemeen, jossa sitä ei ole tai se on rikkoutunut, on hyväksyttävää.
Pistorasiat ja katkaisijat
Enintään 230V pistorasioiden ja katkaisijoiden peitelevyjen irrottaminen on sallittua esimerkiksi seinien maalaaminen yhteydessä. Tällaiset pistorasiat ja katkaisijat on kuitenkin tehtävä jännitteettömäksi ennen kansien irrotusta. Jännitteettömäksi tekemiseksi on kyseisen kohteen sulake otettava pois sähköpääkeskuksesta tai napsautettava johdonsuojakatkaisija pois päältä. Lisäksi on todettava luotettavasti, että jännitteettömäksi tekeminen on todella onnistunut. Hyvä on myös varmistaa jotenkin lukoin tai kyltein, ettei kukaan laita sulakkeita takaisin sinun tietämättäsi.
Suojajännitteisiin laitteistoihin kohdistuvat sähkötyöt
Nimellisjännitteeltään enintään 50 voltin vaihtojännitteisiin tai 120 voltin tasajännitteisiin laitteistoihin kohdistuvat sähkötyöt ovat kaikille luvallisia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi mökille asennettavat 12Vdc jääkaappi, aurinkopaneelit ja valaisimet.
Harrastukset, rakennussarjat ja tuunaaminen
Omaan käyttöön rakennettujen sähkölaitteiden korjaaminen ja rakentelu on sallittua. Myös erilaisten harrastustoimintaan hommattujen rakennussarjojen kokoonpano ja korjaaminen hyväksytään. Vanhojen sähkölaitteiden tunaamisen ja korjaamisen kanssa täytyy kuitenkin muistaa, että käytettävät varaosat tai muut muokkaukset ovat laadukkaita eivätkä huononna laiteen sähköturvallisuutta. Esimerkiksi maadoitetun pistotulpan vaihto maadoittamattomaan ei ole hyvä idea.
Remontointi ja asentaminen
Uuden antennin asentaminen asuntoon on täysin hyväksyttävää ja myös maakaapelien ojan kaivaminen pihalle. Sähköasennusten purkaminen on myös sallittua, mutta asennukset on tehtävä ensin luotettavasti jännitteettömäksi. Käytännössä tarkoittaa sitä, että on mittaamalla todettava kohteen jännitteettömyys ja lukittava tahatonta jännitteen uudellen kytkentää vastaan. Myös sähkölaitteiden mekaanisten osien korjaaminen sallitaan. Esimerkiksi uunin luukun vaihto on ok, kunhan se ei huononna kosketus- ja häiriö- suojausta tai kotelointia.
Oikea asenne ja työkalut
Vaikka edellä listatut sähkötyöt ovat kaikille sallittuja, on kuitenkin tiedettävä mitä on tekemässä. Kuten kaikissa muissakin kodin askareissa. Myös oikeanlaisiin ja laadukkaisiin työkaluihin kannattaa kiinnittää huomiota. Toivottavasti yllä listatut asiat selventävät, mitä sähkötöitä saa tehdä aivan maalikkonakin.