Sähköblogi #1 Joka kodin sähköturvallisuus – rakennus ja remontointi
Omakotiasujan check list sähköturvallisuuden parantamiseen – rakennus ja remontointi
Tervehdys Sähköblogin lukijoille. Kevät tekee kovasti tuloaan tänne Pohjoiseenkin ja tuo mukanaan uuden rakennus- ja remonttikauden. Erityisesti omakotiasujalle kevät ja kesä on oivaa aikaa puuhailla jos jonkinlaisen rakennusprojektin parissa, teettää suurempia remontteja tai hankkia vaikkapa aurinkovoimala.
Rakentamisesa ja remontoinnissa lopputulos ja suunnitelmien onnistuminen on paljolti toteutuksesta kiinni. Sähköturvallisuus korostuu yhä enemmän jokaisen arjessa, joten päätin kirjoittaa napakan tarkastuslistan remontoijalle sähköturvallisuusden näkökulmasta.
1. Heitä pois rikkinäiset jatkojohdot ja sähkötyökalut
Kaikilla meillä on niitä roikkia jotka ovat yltäpäältä sementissä, eriste on rikki tai pistokkeen suojamuovissa on reikiä. Myös niitä pora- ja hitsauskoneita, jotka napsauttavat vikavirtasuojan pois päältä ja haisevat ”sähkölle”. Nämä kannattaa kärrätä suorinta tietä pois työmaalta säästääkseen aikaa, hermoja ja ennen kaikkea estääkseen ikävät vahingot.
2. Kytke työkohde jännitteettömäksi ennen kuin aloitat
Remontoinnin kohteena olevalla alueella on valokatkaisijoita, pistorasioita tai muita sähköasennuksia? Tällöin on hyvä ottaa kodin sulaketaulusta kysyisten sähköasennusten sulakkeet pois tai napsauttaa johdonsuojakatkaisijat pois päältä. Kannattaa myös varmistaa kyltein, lukoin tai muutoin ilmaisemalla sulaketaulun yhteydessä että kohteesta on kytketty sähkö pois tarkoituksella. Näin vältytään ikäviltä ja vaarallisilta sähköiskuilta.
3. Ole tarkkana vanhojen asennusten kanssa
Etenkin vanhempien kiinteistöjen remontoinnin yhteydessä vanhat sähköasennukset ovat melko riskialttiita. Monet johdot, pistorasiat ja katkaisijat ovat ajan saatossa haprastuneet ja eristeen murentuessa muuttuneet vaarallisiksi. Vanhat asennukset eivät alun perinkään ole rakennettu tämän päivän turvallisuusvaatimuksia vastaavaksi. Vanhojen talojen sähköasennusten kanssa on oltava varovainen ja jos huomaat eristevaurioita, värimuutoksia tai rikkinäisiä asennuksia kannattaa olla viipymättä yhteydessä sähköalan ammattilaiseen. Tällaiset aiheuttavat söhköiskun- ja tulipalon vaaran.
4. Jätä sähkötyöt ammattilaisille
Sähkötyöt ovat luvan varaisia töitä hyvästä syystä, joten vaikka kuinka olisi tee-se-itse- tyyppiä ei kannata riskeerata omaa ja muiden turvallisuutta varsinkaan niiden ”pikku hommien” takia. Jos taas olet harkitsemassa sähköurakan ostamista voit käydä tarkastamassa Tukesin sähköalan rekisteristä, että urakoitsijallasi on työhön tarvittavat luvat.
5. Palavat materiaalit ja kemikaalit pois sähkölaitteiden ja -asennusten vierestä
Esimerkiksi kuiva sahanpuru tai pöly voivat aiheuttaa sähkölaitteiden ja asennusten yhteydessä helposti paloturvallisuusriskin. Myös monet kemikaalit haurastuttavat kaapelien ja sähköasennusten muiden osien eristeitä lyhentäen niiden käyttöikää ja pahimmillaan tuhoten ne. Kannattaa siis huolehtia siisteydestä ja tarkastaa maalatessa tai puhdistaessa pintoja soveltuuko kemikaali käytettäväksi eristeaineiden kanssa.
6. Hyödynnä lämpökuvausta
Lämpökuvaus on verraton keino vanhojen asennusten viallisten ja vaarallisten paikkojen kartoittamisessa. Sitä hyödynnetään myös aivan uusien asennusten käyttöönoton yhteydessä varmistamaan, ettei uudisasennukseen jää vaaranpaikkoja tai huonoja liitoksia. Jos tämän kesän projekteihisi kuuluu omakotitalon sähkösaneerausta tai kokonaan uuden rakentamista, kannattaa pyytää kohteelle lämpökuvausta.
7. Suunnittelulla ja dokumentoinnilla säästää rahaa ja hermoja
Aina kun tilaat uusia sähköasennuksia tai päivität olemassa olevia, kannattaa vaatia urakoitsijaa päivittämään mutokset kotisi sähköpiirustuksiin ennen hänen lähtöään. Näin voidaan mahdolliset seuraavat muutokset tehdä helpommin, kun sähköpiirustukset ovat ajan tasalla. Muutoin seuraavalla asentajalla kuluu aikaa asennusten todellisen tilan selvittelyyn. Merkittävistä muutoksista tai lisäyksistä (esim. aurinkovoimalan, latausaseman tai autotallin sähköistyksen jälkeen) on sinulle toimitettava uudesta tai muutetusta asennuksesta käyttöönottotarkastus- ja mittauspöytäkirja. Tämä osoittaa uuden asennuksen olevan oikein asennettu ja turvallinen käyttää.
Listan pointeilla on hyvä lähteä projekteihin parannetulla sähköturvallisuudella ja laadulla. Jos suunnitelmissa on suurempia muutoksia kiinteistöön tai rakennuttajan kanssa uuden tekeminen, kannattaa sähkösuunnitelmat käydä läpi huolella ja tarvittaessa käyttää konsulttia. Rakennusvaiheessa suunnitelmien muuttaminen voi olla mahdotonta tai ainakin todella kallista.
Turvallisia ja tehokkaita työpäiviä tulevalle kesälle!